Sep 7, 2010

oit,nak kawen bile?

haa, tajuk entry pun dah macam best.bagi aku la..so, kalo korang baca entry ni sila komen dan bagitahu sekali tahun bile korang nak kawen dan kenapa pilih tahun tu. bukan ape, nanti senang la nak kumpul duit awal2 beli hadiah tok korang2 semua. yang special gitu i bagi.huhu

bile ade orang tanya soalan camni, aku cepat2 je nak jawab " kalau boleh sekarang ni jugak nak kawen.hehe" jawapan macam dah xboleh nak tahan kan.haha.takde la.saje memain. memang kalo ikut hati nak je sekarang, waktu ni jugak. tapi bila fikir pasal komitmen, tanggungjawab..aih,susah jugak la kan. yela, cube bayangkan si suami penat balik kerje, konon balik tu nak merasa la air tangan isteri, tapi si isteri pulak asyik duk hadap lappy berfb, berblog,tido kroohh2..ni kira contoh addicted aku la..mane suami xfed up kan..mesti tiap2 hari gadoh. kalo setakat gadoh2 manje oke la..tapi bile dah tahap periuk belanga pon sesenang je nak baling2 apeke hal nye tu kan? runtuh rumah tangga.mintak jaoh.amin.

sekarang umor dah 21 tahun dah pon. orang2 dulu mungkin dah ade 2 3 orang anak. yela, kawen waktu 16 tahun. pandai kan dorang jaga hubungan sesama mereka. contoh terdekat pak sedara belah mama la. die kawen waktu isteri die umur 16 tahun. boleh imagine x? aku rasa masa umur macam ni, aku duk ralit lagi maen2 dengan kawan2. memang xmatured lagi la..muke pon ala2 baby lagi.haha..kalo reti masak pon xdela sampai expert masak gulai ayam. benda basic kira lulus dengan jaya..dan sampai sekarang dorang masih lagi bersama..bahagia je tengok.dah dapat cucu dah pon.anak die? haihh,,memang juara la diantara adik beradik mama yang lain. juara anak ramai. 16 orang beb. dah lebih 1 team bolasepak dah pun.huhu. memang mantap!! aku nak ikut jejak langkah die la.

so, future planning aku mungkin nak habiskan belajar dulu la kot.ayat yang ade kot ni macam xpasti je kan.yela,mane tahu tengah2 belajar ade orang masuk mintak ke.terima jela..ye x? orang cakap kecil tapak tangan nyiru saya tadahkan.hehe. bile dah habis belajar or sem akhir tu dah boleh nak ikat tali pertunangan.macam maen cop2 tu. tapi xnak tunang lame2, 6 bulan okela.hehe.planning sensorang.cehh!

pastu nak cari kerje la.penat aku sambung belajar, xkan nak duk umah je kan. husband to-be pon cakap suruh kerja jugak..huhu. bile dah dapat kerja tu kira dah macam stabil la kan. ada income sendiri. xkan la nak mintak ngan pama lagi. buat malu je. ikut kiraannye lagi 3 tahun aku akan kawen. insyaAllah kalo ade jodoh. doa-doakan lah eh..maximum lagi 5 tahun..waa, lamenye 5 thun. xpela, saya sanggup tunggu.hehe.

masa tengah borak ngan kawan2 aku yang laen pon mostly nak kawen lebih kurang macam aku jugak..paling cepat 3 tahun..paling lambat lagi 5 tahun.so, aku ni xtak dikira gatal la kan kan? sebab orang laen pon same macam aku jugak. oke what kawen around 24. xmuda sangat, xtua sangat. nak kejar anak 16 pon sempat lagi. setiap tahun beranak.hahahaha.boleh lembik isteri.

future planning penting. aku sekarang ngah berjimat cermat lagi berhemah duk kumpul duit.yeahh, for better future. dah ade tabung sendiri termasuk jugak kawan2 aku yang lagi 5 orang tu. sehari masuk seringgit okela kan. sikit2 lama2 jadi bukit. xsabar nak tunggu tabung penuh pastu simpan dalam asb.. dan xsabar jugak nak habiskan belajar dalam masa yang ditetapkan. hope everything move smoothly.amin.

kesimpulannya, korang tunggu lagi 3 tahun eh, kalau sampai kad jemputan kawen tertera nama dyia syaleyana dengan pasangan, datanglah pasir mas. kalau within 3 years xde jugak, tunggu lagi 5 tahun.yang ni konfem ade.hehe.macam yakin je kan.xpela, plan awal2 sorang2..nanti ade masa nak discuss formally ngan husband-to-be.hehehe.bye!


p/s: awak mesti baca entry ni kan? nanti kita discuss eh? haha.
p/s: saya dah mengantuk, mau mimpi indah..






2 comments:

eesyaheera said...

dyia, ee 2 tahun lagi. hehe

syaleyana shukri said...

eh,,ni jeles ni!!haha. kene discuss btol2 dgn hsband to be..