Dec 25, 2010

desire

sabtu, 4.28p.m

bosan giler sampai xtahu nak buat ape..seharian dah ngadap laptop, on9 sana sini..terjah itu ini..huhu.pity me.


rasa dalam dada macam ada satu keinginan yang belum lepas lagi.masih tersimpul rapi, xberganjak..kalau bergerak pon sikit je, at last balik ke tempat asal. yeaa, mungkin keinginan yang belum dapat disempurnakan lagi.dalam masa terdekat yang sangat suntuk ni.dalam 28 jam lagi.counting..


xtahu la bila ditimbulkan balik benda ni, orang fikir ala, kau tu perempuan..xpayahla. tapi bagi aku xsalah rasanye. minat masing2. keinginan masing2. asalkan xlanggar dan xkacau hak peribadi, jaga tepi kain kau. dan aku rasa waktu aku masih belajar ni la aku perlu cuba untuk penuhi keinginan aku. xkira macamana sekalipon.


aku memang sedih. sebab aku rasa memang TERINGIN sangat nak pergi. tapi xpela, bukan rezeki aku kot nak tengok depan2 dengan mata kepala aku sendiri.another time mungkin. so, esok aku harap sangat kawan2 aku penuhi permintaan bodoh aku ni, xpela aku tengok dari jauh.. dari kaca tv area taman u. =(


kalau aku berduit, satu tempat aku akan request dan memang nak pergi. stadium old trafford. aku xgila tapi aku minat even orang cakap ala, tu untuk orang laki je.ko xyah nak sibuk.. biar la, mungkin kita ada reason sendiri kenapa kita choose to like, admire this or that. macam ko minat mamat/minah ni mesti bersebab kan walaupon orang pandang macam xde pape. that's my point.


oke,malas nak luah panjang2. xkemana jugak.aku harap skuad malaysia menang esok.hapuskan sejarah 5 gol dulu. jangan cepat sangat mendabik dada.

Dec 23, 2010

lucu atau lu**h?

pada suatu hari, seorang doktor pakar jantung meniggal dunia. Untuk mengenang jasanya, keluarganya sepakat untuk membuatkan sebuah tugu pringatan dikuburnye berbentuk jntung. Upacara pengkebumiaan pon berjalan dengan lancar.


Satu bulan kemudian, seorang doktor pakar mata pula meninggal dunia. Seperti yang sudah, ahli keluarganya sepakat untuk membina tugu berbntuk mata dikuburnya bagi mengenang jasa beliau. Upacara pengkebumian beliau juga berjalan dengan lancar. Setelah selesai, para hadirin berangkat pulang, hanya tinggal seorang saja yang masih merenung sendirian di pinggir makam si doktor itu. salah seorang doktor yang lain melihat lalu menghampirinya.



Dok : "sudahlah, yang berlalu biarlah berlalu..tak usah fikirkan lagi.
Lelaki : "saya tak tahu apa yang harussaya katakan padamu"
Dok : "mengapa pula, mana tahu mungkin saya dapat bantu"
Lelaki : "saya sedang memikirkan bagaimana pula upacara pengkebumian saya nanti"
Dok : "mengapa pula"
Lelaki : "sebab saya seorang doktor pakar sakit kelamin"

***tuuuttttt***

aku atau saya

kata ganti nama mane satu yang kau rasa paling, well orang kata paling sopan la kan.. saya atau aku?

based on me la kan.. "aku" ni suits well kalau dengan member2 yang kamceng, rapat kongsi masalah sesama. tapi kene tengok orang jugak la. bila dorang bahasakan name, kene ikut la rentak. tapi xsemua yang kita duk bahasakan aku kau ni boleh temasuk dalam kategori "kamceng". ngan adik beradik "aku" ni okela. sebab tu cara aku cakap dengan dorang.. bile nak ampu ke ape, mula kan panggil name..haha

"saya", normally bila bercakap dengan seseorang atas urusan penting, kawan, lects, and sesape la.. dan jugak dengan orang yang mula2 kita kenal. tapi bila cakap dengan boys, "aku" lagi better kot. but then, kekadang tu depends jugak pada dorang. i mean ikut rentak mereka..

bila posting entry, aku lebih prefer "aku" daripada "saya". yeahh,, lagipon this is a personal blog. at last, aku jugak kan yang baca, review old old entry sume. so bile bahasakan "saya" tu rasa macam xkena ngan jiwa.. hareemmmm!!

mood: tengah sakit belakang, merempit laju sangat kot 2 3 hari ni..boleh gile kalau jatuh moto. and another thing, projek xleh jalan. probs on instrument. ni la jadahnye 100% depends on instrument. tapi xpela..dugaan kan. sabar~. and yess!! xsabar nak tunggu minggu depan. my family will come. miss them a lot!!!

Dec 19, 2010

kita jumpa kat bukit jalil..

best layan bola sambil makan roti canai, nasi gorang kampung, air suam, dan teh 'o' panas. gile makan banyak pompuan perut buncit.


kemenangan untuk indon.. aku target philipine menang sebab xsuka indon buat kacau xhormat lagu mesia lagi.. sempat tengok 1st half sampai habis. walaupon aku xdela reti sangat nk ulas pasal bola tapi aku rasa part gonzales rembat gol memang smart. straight je bola masuk gawang. dan indon pon banyak serang gawang phil, banyak dapat bola.


tahniah buat mesia sebab berjaya masuk final. lawan pulak ngan indon. tunggu jela reaksi depa camane. final result berape weh? 1-0 ke?


oke, lari topik pasal bola kejap. ade orang, dan ramai jugak kata muka aku dengan rumet same. gaya lagak macam adik beradik..yeke? sebab aku rasa x. hidung aku lagi penyek dari rumet dan die tinggi dari aku, dan die putih lagi dari aku. itu kenyataan. korang judge la sendiri.




bye,mata dah ngantuk. penat makan terlalu banyak. oh ya, minggu ni banyak kejutan buat aku. buat aku selalu tersenyum. jangan cakap aku gila. bye~

kalau bercinta..

suatu hari,ketika perbualan ditelefon diulang tayang dalam fikiran.



dia : aduhh,rasa nak kentut la..
saya : eiii,,busuk2!
dia : eleh,,waktu kapel ni kentut pon wangi..lepas kawin nanti nak cium pon xnak.
saya : eh2, saya masa kapel lagi cakap kentut awak busuk.hehe
dia : so, lepas kawen nanti kentut saya wangi la eh?
saya : ha'ah..mestilar.. (smile)



kesimpulan, kentut memang busuk kan..haha

Dec 17, 2010

entri terkejut

dah jumaat dah..cepatnye masa berlalu..so esok xperlu masuk lab, it's weekend!! yeahaa!!

oke, entri ni tersimpan satu cerita yang dah sebulan lebih berlaku..berlaku dalam erti kata well planned la..cantik jer flow..=)

xnak story panjang-panjang, sila lihat gambar.



1st pic, smile..giler romantik tempat gelap..




2nd pic, double smile..ade lilin bagai.candle light dinner.ahaha



tadaa, fahamkan maksud disebalik gambar. for the first time in my life, berjaya dengan gemilangnye buat surprise birthday party untuk someone! teruja babe.


thanks to member2 yang cool giler join this plan. banyak membantu itu dan ini..really appreciate it.and thanks jugak untuk zarep yang pandai mereka-reka cerita supaya pakcik kat atas xtahu plan asal.erkk,ayam penyet memang die guna ayam mati ker?hahaha~


and to all, fitry, yang berjaya bawak pakcik tu keluar kereta.thanks..lin, mie, and nad yang banyak membantu pagi petang siang malam..dan xlupa untuk k.diah..thanks a lot!! nanti kalau ade surprise pape, ajak kite sekali ye.hehe


btw, orang tu mogok xnak mandi sebab gf xnak makan dengan die..huhu. untuk pakcik, u getting old..may your wishes come true..gaya lambat giler wish.dah sebulan lebih kot.xpela,wish depan-depan dah..dalam ni je belum lagi.hehe..




nak jugak tulis entry ni supaya nanti suatu hari kita boleh duk ngadap lappy sesame, then going through reading this together.sound sweet right.hehe.gatal oke!

and one more thing lambat post entry ni sebab ni baru dapat pic dari nad..huhu.xsempat nak snap a lot.duk makan je lebih.

Dec 16, 2010

PROTON's CLAY MODEL

bila tengok model kereta aku jadi excited..kalau dalam istilah kimia gaya electrons move to the excited state..=) kalau dalam istilah bio, rasa macam ade something mangalir laju dalam adrenalin..kalau dalam ayat gedik, rasa jantung dup dap dup dap bagai jumpa kekasih hati..



PROTON TUAH (1st choice)

Lampu depan die smart ade gaya macam honda accord..



bottom part,lampu belakang lebih kurang mazda RX7..ah,yang pasti memang masyukk lah..



PROTON LEKIR (2nd choice)


yang ni aku suke.sporty giler..kalaulah proton memang betol2 buat kereta ni aku beli sebijik.
tu pon kalau time tu xkawen lagi.kalau dah kawen macam rock bebeh giler je mak budak ni.kete sport tu!!



bottom part,mantap..simillar but not same as lotus europa



perghh,,kalau yang auto ade x?haha.manual xpick up sangat la. :p




PROTON JEBAT




adik beradik anak beranak inspira yang dievolusikan/diciplak daripada model lancer..
hurm,okela.tapi kalau skirting die dukan kaler hitam, mean same kaler ngan body lagi superb kot.pandangan aku lar..



PROTON KASTURI



ni satu lagi anak beranak saga..quiet oke.xnak komen banyak sebab orang tu minat giler saga..hehe



PROTON LEKIU


mpv after exora.oke untuk sape ade anak ramai..haha



so,overallnye proton's clay model ni smart ah.absolutely superb! kalau malaysia boleh buat betol2 kereta gaye2 ni konfem xde dah kete import..lima-lima aku beli.haha..yang penting spec kene oke la.jangan luaran je nampak ade umphh tapi dalam hampeh!!oke, go malaysia go!! bye~

Dec 14, 2010

wishlist

rasa macam banyak jer benda yang aku nak tapi buat masa sekarang memang xde satu pon yang dapat.ahh,belum ade rezeki lagi.xpe,usaha lagi next time.cuba pujuk hati yang lara..

1. Kereta

aku rasa semua orang ada aim nak pakai kereta apekan?ahha, aku memang dari dulu sampai sekarang duk tergile-gilekan myvi oke!siyes xtipu sampai tiap2 kali keta myvi lalu memang aku pandang sampai pusing kepala ke belakang.kereta tu nampak sporty.tambah2 kalau dah modified, tukar rim besar cikit.letak spoiler pulak.cool la weh.tapi kan,untuk aku yang xde income tetap ni rasanye macam angan-angan mat jenin la..bagai menunggu buah yang xkan gugur.uhuk! tersedar dari khayalan. nasib baek myvi jer dream car aku..tapi dulu aku plan nak keta honda accord! giler mengalahkan mak bapak budak nih! stop dreaming..hahaha.aku suke gile kereta.tengok mag kereta pon salah satu kegemaran aku >.<.



impian xtercapai..sape dah ade myvi boleh xnak pinjam untuk sehari?



2. Scholar a.k.a biasiswa


haa,yang ni whislist paling diharapkan.rasa kalo xdapat nak begging2 ja KPT,MOSTI bantulah saye.hukhuk. sekarang ni dengar pulak rumours UTM scholar untuk master student akan dimansuhkan.wth!! kalo betol la kan, this is not fair!! phD student boley pulak die kasi.emo emo.grr..skang ngah apply mymaster under KPT. die macam bajet mini jugak la (mybrain15).taja yuran sahaja.phD fully sponsored termasuk elaun sara diri.sedih aje kan jadi budak master.ader je yang nak di cut..dan aku bagai menunggu bulan jatuh ke riba masih lagi tunggu result NSF. almost 4 month da wei..government xdak duit kot.sabar jela..tapi xnak mengharap..skang ngah berusaha keras cari part time job.huhu =(



3. Sony Ericsson Hazel


hehe..rasa nak tergelak je..duit xcukup nak makan pon masih simpan angan-angan nak beli henpon baru.haritu pergi jj tebrau, ade booth SE kat ground floor..duk usha-usha kat sana ternampak si hazel ni.cantik!! camera 5.0 megapixel,die ade noise reduction.cool jugak la..tapi yang kureng bagi aku sebab die flip.aku jenis yang suke maen msg, kang cepat rosak duk tolak atas bawah.lagi satu 3G aku lupa die boleh support ke x.hehe.jup,nak google =)



4. Finish my master project

ni pon boleh termasuk dalam whislist kan? hope dapat siapkan project according to time given.aminn~dan mintak2 project aku tergolong dalam journal yang high impact factor.ceewah!!impian macam tu patut ade ok.biar besungguh sikit nak masuk lab, maen2 ngan concentrated acid.
first time letak pic prof dalam blog.hehe.
sedondon x aku ngan prof?abaikan yang hujung kiri dan kanan..=)


5. Akad dan Nikah


aku suka pakai inai.tapi dah dibagitahu oleh orang tu die xsuka kalau nanti kawen,
tangan dilukis2,dicorak2 dengan inai.cukup kat jari aje..=)


hahaha..yang ni giler gempak!! tang ni xnak cakap banyak..tunggu la lagi 4,5,6 tahun.nanti kad walimatul urus datang menyusul.jangan tanya dengan sape, orang mane.identiti dirahsiakan. agagaga.. tolong doakan kebahagiaan kami yer.hehehe

p/s: ade kawan aku besungguh gile ym semata-mata nak tahu sape die.caitt! nak buat gosip la tu.dan untuk kawan aku tu,aku dah lama lupakan benda yang lepas.cukup dengan dia yang ada sekarang.xperlu nak ungkit kisah lame aku lagi.fullstop!


oh ya, tahniah untuk maksedara aku yang baru 3 hari lepas deliver baby boy.3.6kg kot.lupe dah mama cakap tadi.xdapat lagi baby girl.huhu.xpe moksu, usaha lagi.jangan cepat mengalah.haha. aku pon nak baby jugak.pernah cakap kat mama "ngah nak adik lagi" tapi mama cakap "tunggu ngah kawen la..xlarat dah mama nak jaga 4 orang ni" hurmm...lambat lagi la jawabnye..



tak elok marah-marah ni

"ah, menyampah gile aku ngan ko.rasa nak tenyeh2 jer muke.bajet hot lah tu!!"

"mintak2 la pasni ko plak kene!!padan muke!!grr.."

"ko xpuas hati kenapa? nak lempang?"

marah???riler ar der..take it easy..chill.tak payah la nak baran-baran sangat eyh.minum air sejuk banyak-banyak.tak tahan jugak, mengucap banyak-banyak,ingat Tuhan, amik wudhuk..xtahan lagi?pegi solat sunat,baca Quran sampai rasa amarah tu lega.insyaAllah..aku bukannye ustazah nak ajar korang,mungkin lagi buruk perangainye dari korang. tapi untuk sedikit dan secebis tips untuk hilangkan rasa marah tu berguna la jugak kan..sebab aku pon amalkan benda yang sama kalau rasa darah dah menyirap ke muka.

cakap pasal marah ni, rasanya semua orang pon alami.it's normal.cuma bezanya takat mana level kemarahannya dan gaya mane dorang releasekan rasa marah dalam diri.aku sejak dari kecik memang selalu kena marah.budak yang nakalkan.xsah kalau dalam sehari xkena marah.pernah dengar xlagu yang liriknye "marah bukan kebencian,tapi tanda sayang". see,sape yang selalu kene marah tu means die disayangi.ehehe.tapi nak marah pon biar kene gaya, biar kene tempat.jangan duk maen hentam je.rasa moody habis semua orang dia marah.benci orang yang moody,mood swing ni.

true to say la kan,sekarang ni dah jarang kena marah.yipppi! marahkan orang adela.tapi marah aku pon xdela sampai nak tengking, naik tangan ke ape.cukup umpat2 cikit,duk diam, pastu nangis sorang2..kadang2 muke senyum,tapi hati menanngis.T.T.aku xboleh orang marah aku,sebab aku jarang nak marah orang.kalau aku marah sekalipon,akhirnya aku yang tewas.nangis sorang2.yup,hati lembik.xtipu.mulut jer macam puaka.

bile dengar kawan2 yang duk gaduh dengan bf/gf..aku jadi takut.takut something bad happen. mane tahu kot xboleh kawal marah tu, masing2 duk aku tengking ko,ko tengking aku,pastu mulalah naik tangan.umm,mintak jauh la.sedangkan lidah lagi tergigit ni kan pula kita. gaduh2 tu normal la kan.perencah dalam hubungan. tapi jangan sampai gaduh,marah ko lepuk aku,aku tampar ko.jangan eyh.please.benda boleh selesai dengan cara baik.xperlu nak naek tangan wrestling ke ape.jangan tao.=)

aku pernah dengar casefile dari member aku,pasal bf kawan die ni suke naek tangan.xkena sikit, panggg situ, xkena banyak dushh sini.jangan wei, mak bapak die pon xpernah nak sentuh,even cubit, ni kan pulak kita yang xda hubungan pape.family dah bagi keizinan berkawan pon dah cukup bersyukur.ni kan pulak kita yang terlebih terover nak pangg sana sini.

aku xnak tulis banyak-banyak,cuma nak pesan untuk diri sendiri jangan mudah sangat nak menyengat kat orang.hati busuk tau suka marah2 ni,dan cepat tua.haha.dan,aku xkisah kalau korang nak marah aku,asalkan ade sebab musabab yang kukuh.contoh,aku sengaja sepak ko ke kan.bolehla ko nak marah aku..tapi biasanye aku terr je,bukan saje sepak pon.=p
kalau ade salah sikit2 tegur la dulu,kalau aku xlayan baru ko boleh marah aku ok sebab nampak la kat situ ko go step by step.masa kena marah aku duk diam je,lepas kene marah tu aku umpat cikit2 konon nak balas balik.nak cakap depan2 pengecut,ceh.pastu macam biase air jernih mengalir kat pipi.

aku pon kadang2 pelik ngan diri sendiri,tersinggung sikit mudah je nak sob sob sob.hati sensitip giler!macamane nak keraskan hati biar aku xperlu nak alirkan air hangat yang free ni.mungkin penangan masa kecik sebab selalu nangis kot.oh,my bad..

Dec 9, 2010

# for you..

assalamualaikum..

walaupon hari ni agak kurang sihat sebab dapat sakit yang dicari, tapi tangan masih nak ligat menaip 1 entry. tadi rasa nak blogwalking blog pakcik. niat nak baca balik entry-entry yang dah dipost. and then, banggg, terbaca satu entry ni. baca punye baca rasa macam pernah dengar ayat yang ditulis. cari phone, bukak file manager - music - played the song. yess, got it!! dah lame nak cari lirik tu, tapi pakcik tulis separuh je. so, entry ni adalah kesinambungan dari entry pakcik kesayangan. khas untuk kamu yer..=D

and tell me now
c/o:
how do i live without you
i want to know
how do i breathe without you
if you ever go
how do i ever, ever survive
how do i
how do i
oh, how do i

if you ever leave
baby you would take away everything
need you with me
baby don't you know that you're everything good in my life
and tell me now

repeat c/o



oke, completed.another half is dedicated to you.thanks for being mylife partner.walaupon muka bengkak bengkak merah macam kena sunburn, awak tetap sayang saya kan?haha.ayat gedik giler.

dapat mc untuk harini tapi macam useless je.sape nak beli mc ngan aku x?
mintak2 everything oke.jangan duk gatai nak mencuba yang bukan-bukan. maen bedal je.jadahnye, pepagi lagi serbu klinik. 1st patient wei..huhu.


Dec 3, 2010

why??


nak menulis tapi xnak panjang-panjang..cukup sekadar nak bagitahu..

"xtahu kenapa saya rasa jeles..benci keadaan tu tapi tu lah hakikatnye.."


so, satu jer cara nak sedapkan hati..

"mood aku kurang stabil kot skang ni.smile~"


::end::



perlukan kekuatan dalaman dan luaran.
bersihkan hati.
think positive.
senyum,xperlu kata apa-apa.

anak mama yang nakal

tetibe teringat waktu kecik-kecik dulu..anak mama yang kedua ni sangatlah nakal..nakal yang mengalahkan budak laki kot.xboleh nak duk diam.mesti ade je pe'el perangai yang baru setiap hari yang mana mungkin menaikkan marah dan kerisauan orang..yea,tue lah serba sedikit intro pasal anak perempuan kedua mama..xboleh kasi intro lebih-lebih, xelok.haha.

beza umur aku ngan kakak cuma 1tahun je.so,kemana pergi, utara selatan timur dan barat, orang mesti akan cakap, "kembar ke anak kak ma ni?" kak ma, panggilan glemer mama. mama cuma senyum dan jawab x.beza setahun.dan mungkin sebab beza setahun tue lah saiz badan kami lebih kurang sama. xnak ngaku aku lebih montel dan rendah dari kakak.huhu.

masih ingat lagi waktu mama gi KL, aku dengan degil dan beraninya keluar rumah senyap2 pastu pergi ke kilang batik sebelah rumah semata-mata nak menconteng batik jugak.oh yaa,lupa nak bagitau, mak aku pengusaha batik tegar.sape nak order boleh lah ye.hehe.lepas berjaya keluar, cepat2 pergi amik canting then celup dalam lilin panas menggelegak tu. kononnye nak tunjuk bakat melukis la kan.sekali,hambek ekau,, lilin tu tertumpah atas muka.apelagi, meraung-raung la wei..sakit,pedih, panas, semua ade. waktu tu nangis xhenti2 la.nak bukak mata pon xboleh. lilin dah keraskan. kesian x?.nasib baek sepupu aku ade.dibawaknye ke klinik, terus masuk bilik doc. yang buat aku meraung meronta macam orang gile bile doctor tu guna gumpalan kasa dawai yang halus untuk tanggalkan lilin kat muke.ditonyoh-tonyoh jugak.boleh imagine tak? eii,,sumpah sakit, tapi tu je cara yang mampu. masa tu umur aku dalam 5 tahun kot.huhu tapi kan, nasib baek la muke aku xde parut kesan lilin tu.parut jerawat adelah.hahaha.tapi aku xpernah serik nak cube lagi weh..nak try x?=)

dan,untuk budak perempuan yang xmatured, haruslah ajak sepupu, anak2 jiran maen masak2 ala-ala chef wan tu.so, aku pon terlibat same dan akulah ketua untuk mereka.hehe.quite bossy jugak la kan,sebab maen kawasan rumah aku.akak xjoin maen benda2 kotor camni.die prefer duk rumah baca buku cerita.bagus giler kan! aku dulu memang super duper malas nak sentuh2 buku ni,and even setiap kali exam pon xpenah dapat kot no 1 or 2. no 3 penah la sekali.akak aku tiap2 kali exam dapat no 1.hihi.oke, back to story..satu hari tu aku ajak sepupu yang sebaya ngan aku maen masak2, kebetulan haritu jugak ade wat makan2 kat rumah.so, ramaila family yang datang. tengah duk khusyuk gile maen masak2, boleh xpasan ade zink buruk berkarat kat sebelah aku. dan bile bangun nak gi kutip daun2, zapp!! tadaa,,kaki dah berdarah.xhenti2. first takut nak bagitau mama sebab konfem kene bebel, tapi sebab takut tengok luka yang sampai nampak isi tu, terpaksalah bagitau jugak.sepupu aku tyme tu dah hilang kemana, takut kot.haha.pama bawak aku kat hospital daerah pastu luke tu kene jahit,dalam 3cm jugak la..sampai la ni parut tu ade kat bawah bukulali sebelah kanan.nak tengok? =p

satu lagi perangai nakal aku. xboleh tengok anak ayam yang baru lahir tu.ala, ynag kecik molek warne kuning tuu...mesti nak tangkap dan buat macam anak.hahahahaha.dulu, kalau anak ayam maksedara aku hilang die mesti aim aku.xde orang laen dah,padahal anak die pon suke gak culik anak ayam tu.pama pulak jenis yang xsuka nak pelihara ayam ni, so kalau aku nak maen2 then cekup anak ayam mesti pergi rumah maksedara kat belakang. ayam yang tengah mengeramkan telur pon aku siap duk angkat2 bontot die.kot2 ade yang dah menetas.giler kan?eh,,korang xrasa geram ker nak penyek2 bile tengok anak ayam kaler kuning jalan terkedek-kedek..aku tengok sekarang pon masih lagi ade niat nak cekau.siyes geram giler!!pernah, dan rasanye selalu kot, kalau aku culik sekor dua,lepas maen mesti akan mati.hihi.yela, buat buai kiut kat dahan pokok then hayun si kecik sampai die naek pening. pastu, konon caring, curi sikit beras mama sumbat jugak dalam mulut si kecik tu. tapi jahat aku pon, aku tanam dorang. siap ade kubur lagi,berderet-deret..pacak 2 ranting pokok.hehe..

umm,kalau nak cerita kat sini satu persatu xkan habis kot. kesimpulannya aku memang dan sangat nakal.masa darjah 1 aku pernah tumbuk budak laki.sebabnye die kacau aku dulu.mang xboleh bagi muka.kasi amaran terus!haha. pastu nyaris2 nak kene penyek ngan lori punggah pasir kat tengah jalan.pernah jatuh tangga masa aku 3,4 tahun sampai ade parut kat kening kiri. lagi, jari telunjuk sebelah kanan pernah terkepit pintu dan parut tu masih ade sampai skarang.

haa,,yang ni aku memang ingat sampai bile2, dan aku risau kot2 nanti anak aku pon ikut jejak perangai aku jugak..aku memang suka menangis.macam rutin harian kot.haha.kalau menangis bersebab xpe, tapi kalu tiap2 mase nangis tanpa sebab tipula kalau cakap sape yang xgeram kan.aku salu kene marah kat mama sebab aku salu menangis beb..sampai satu tahap mama dah malas nak layan.last2 nenek gak datang pujuk.cucu kesayangan kan.menangis meraung sampai satu kampung dengar kot.jiran sebelah toksah cakap la. konfem esoknye ade yang tanya, "ngah ke nangis semalam?" eii,,mintak2 la anak aku nanti xikut perangai buruk aku yang satu ni.

dan sekarang,bile dah besar panjang, boleh pikir secara waras..kenangan2 tu selalu berlegar difikiran.sukenye tyme kecik-kecik dulu.rasa macam xde masalah walaupon hakikatnye selalu menimbulkan masalah. kesian pama..terutama mama..mesti pusing kepala nak layan dan kontrol anak yang terlampau nakal macam ngah kan..kalau ade pape yang xkena mesti ade kaitan ngan aku.huhu.

untuk mama, maaf dah menyusahkan mama dari ngah kecik sampai sekarang. dan terima kasih sebab didik ngah jadi orang yang berguna, xjemu doakan kejayaan ngah sampai sekarang, selalu membebel walaupon itu untuk kepentingan ngah. terima kasih untuk semua. walaupon mama xbaca blog ngah tapi ngah nak bagitau jugak yang anak mama yang nakal lagi degil ni saaaayang mama sangat2. ngah doakan supaya mama sihat2 selalu, nak tengok mama senyum jer..xnak tengok mama sedih..jaga kesihatan tau ma..i love u mama!! so much!!!

sayang mama!!ngah sentiasa doakan kesejahteraan mama..


ni la budak nakal yang xpernah nak dengar kata orang.
siapa jumpa sila kembalikan kat mama die yer.
tang eye bag dari dulu sampai sekarang xpernah berubah.
kesan kuat nangis kot.haha







contest manisnya senyuman


yeayy!!.harini da jumaat dah..rasa macam minggu ni cepat jer masa berlalu.seakan-akan lari tercungap-cungap.hehe.tengah duk golek-golek kat blok orang laen dan blog sendiri, ternampak cik hasfalini kat ruang chat box.katanye, saya tag kamu dear.ade tanda smiley.hihi.thanks kamu.


oke,lets check it out, contest die macamana..yuhhhuuuu~



contest ni ditaja sepenuhnye oleh cik Aefa Aerisya..cantik nama u!! ni xbodek tau..hehe

syarat-syaratnya adalah:

i) buat entry tajuk CONTEST MANISNYA SENYUMAN. ::oke,dah buat pon, tapi xcapitalize each word. masih validkan asalkan maksud xlari.hehe::

ii) Letak banner contest didalam entry dan linkkan ke blog ini. ::oke,sudah sempurna..=)::

iii) Letak satu gambar yang penuh dengan senyuman,and if gambar beramai2 minimum 3 orang. ::nanti nak try godek gambar lam lapppy dulu.ade ke x.::

iv) Bina satu ayat krestif tentang gambar berkenaan. ::means,ayat jiwang?hehe.oke,will be::

v) Tag 2 blog yang laen ::done::

vi) Tinggalkan link entry anda diruangan komen. ::okey!!::


soo,,here it is!! friendship will never end..
you are my best friends, best partners, best buddies, and best gossipers.hehehe.
love u all..and now,let us struggle our best for master degree..good luck!!

*this picta's taken when we having an outdoor photoshoot three days before our convocation.*


dengan sepenuh hati, saya nak tag (jeng jeng jenggg)



Nov 27, 2010

RAPUNZEL: A TANGLED TALE

last nigt was a girl's day out!!keluar lepas maghrib semata-mata nak catch up movie "rapunzel" pukul 8.15pm..unluckily,no ticket's available at that time. kalo ade pon cukup untuk kami 5 orang mendongak kat depan sekali.gaye macam big screen duk atas syiling sambil mulut masing2 ternganga (comey!)..huhu

so, we all take another next show pukul 10.15pm..at first macam nak xnak je sebab dah lambat tapi sebab dorang duk tengok muka cik dyia macam eager gile nak tengok, so tiket untuk 5 orang pun dibeli. muka eksaited gile kot.suka cerita disney!!! sambil isi masa selama 2 jam tu, kami makan2 kat LC catering. cik dyia ngan tiqah je rembat nasi. yang laen jaga badan. minum2 ja. bosan betol.huhu. lepak punye lepak sampai cik dyia siap angkat kaki tu bersila atas kerusi. nasi dah lama dah abis makan tapi duduk gak situ bukak kedai kopi (borak2). serius lame gile sampai tokey die duk tengok2 ja kami.ala, buat xtahu je la kan.dasar betol!

then, around 9.55pm gerak naek cinema. sesampai je terkejut sebab giler ramai orang duk tunggu nak masuk. hall 4 open, berduyun serbu!!! yeah,,sebab Rapunzel with her magical hair..hall hampir penuh kot!Oh my,,no wonder la, cerita super duper best kot. aku rate 8/10.tambah dengan thumbs up, senyum samapi telinga lagi.hehe

nanti ade masa u better watch it.untuk sape yang suka cite katun la..ehh, semalam pon ade je pakcik ngan makcik masuk nonton cite tu.so, xboleh nak salahkan kami sebab xmatured or what oke.hehehe.. and also,special kredit to hamba Allah,sebab ponsor semua. duit xdikeluarkan pon dari purse purple.hihi.thanks so much dear~

rapunzel lawa,seriously!!! tambah2 dengan long long blonde magical hair..SUKE!!! (eksaited gile, katun je pon.hampehh!!)FLynn Rider hensem! nice couple of them.hihihi..nanti nak simpan rambut panjang sampai meleret kat lantai.nak macam rapunzel(mudah terpengaruh).tapi rambut den hitam, no magical..yang ade kelemumur.haha.sure kalo oreng pandang they say "orang gile ke ape pompuan ni".demm!


nota kaki: sedang khusyuk menaip entry,yousif datang bagi eskrem..hahah.rezeki jangan ditolak.thanks bro yousif.laen kali nak lagi yek.hehe.yousif is one of phD international student under prof marsin. kami sama lab, tapi kami berbeza.die hitam2 manis masam dan saye putih.tapi xseputih orang kedah.huhu

mesti nak letak pic jugak..


panjangkan rambut dier.lawa!



=)




pomot 2 alam nampak.




saya dan die dan die

Nov 25, 2010

TEMUKAN ERTI CINTA

::cinta adalah iman dan keimanan juga yang menentukan ketahanan dan kesetiaan pasangan yang bercinta:: <---- setuju..=)

::apabila manusia gagal mencintai ALLAH, maka cinta sejati tidak akan ditemuinya:: <---- absolutely yes!!

::kamu sebenarnya silap dan terperangkap apabila persahabatan dan semangat setiakawan yang terbina bertahun-tahun berakhir dengan ungkapan cinta:: <---- kurang setuju..masing2 ade sebab kenapa kawan yang dipilih untuk diangkat sebagai kekasih..keserasian mungkin.

::cinta yang tulus ikhlas lahir daripada sikap, perbuatan, dan tindakbalas yang dipamerkan oleh seseorang bukan daripada kata-kata bermadah walaupun terlalu indah:: <---- sangat2 setuju.cintakan seseorang bukan hanya diluahkan melalui madah berhelah. action yang penting. dari situ penilaiannye lebih telus.

: orang yang terlalu banyak berjanji semasa bercinta adalah orang yang keliru dengan perasaannya sendiri:: <---- kalau janji tapi tunaikan oke kot. tapi jangan janji nak bagi emas setinggi gunung sudah.tipu!

::cinta memerlukan keikhlasan dan kejujuran.hanya dengan keikhlasan dan kejujuran cinta dapat dibentuk:: <---- 2 benda ni penting dalam sesuatu hubungan xkira la jarak jauh or dekat.jangan meragui kejujuran dan kesetiaan pasangan anda.hargailah keikhlasan mereka..=) orang kata cinta jarak jauh ni rumit.yeke?

::kamu sebenarnya tidak pernah jatuh cinta atau dicintai sekiranya kamu mengatakan sering gagal dalam percintaan:: <----always say yes!! i've get his/her love walaupon masih belom pasti.haha

::kecacatan cinta bukannya terletak atas sebab "CINTA ITU BUTA" tetapi disebabkan mereka yang selalu mempermainkan cinta:: <---- like this quote..meaningful.

::kamu adalah insan yang kecewa sebelum waktunya sekiranya kamu sering mengucapkan "AKU CINTA PADAMU" dan "ADAKAH KAU MENCINTAIKU":: <---- aikk,,yeke?aku rasa ni macam one way to express our love kot..kalau aku nak wish selalu,tiap2 hari. am i frustrated.agaga~

::cinta adalah anugerah Tuhan, mereka yang menerima dan mengalami tidak pernah menyedari dia telah jatuh cinta pada seseorang:: <---- yup!! first time jumpa rasa macam biase.bila dah lame hati dup dap dup dap..meaning?? hee
Peluklah diriku dan jangan kau lepas
Kau ku dan jangan kau lepaskanku darimu


Ku takkan pernah tertawa
Ku takkan pernah bahagia
Ku takkan pernah merasakannya
Bila kau tak disini

Ku takkan pernah tertawa
Ku takkan pernah sempurna
Ku takkan pernah merasakanmu
Bila kau tak disini

Izinkan aku, berlutut mengharap
Kau tuk kembali
Izinkan aku, berharap dirimu
Kembali, dan kembali, dan kembali lagi


Peluklah diriku dan jangan kau lepas
Kau ku dan jangan kau lepaskankan
ku darimu
Peluklah diriku dan jangan kau lepas
Kau ku dan jangan kau lepaskan
ku darimu

Ku takkan pernah tertawa
Ku takkan pernah bahagia
Ku takkan pernah merasakannya
Bila kau tak disini

Izinkan aku, berlutut mengharap
Kau tuk kembali
Izinkan aku, berharap dirimu
Kembali, dan kembali, dan kembali lagi

Peluklah diriku dan jangan kau lepas
Kau ku dan jangan kau lepaskankan
ku darimu
Peluklah diriku dan jangan kau lepas
Kau ku dan jangan kau lepaskankan
ku darimu



antara lagu yang pernah aku suka, by ALEXA










"lembu korban aidiladha lepas..sedapnye buat beef stik"

Nov 24, 2010

hari ini dan esok

pasang radio sinar..siyes malam ni duk melayan lagu cintan rock kapak..rasa dipinggirkan kot.xde teman.uwaa~

lepas makan tadi sempat melantak 2 bijik mempelam dengan meknad.lepas sudah kempunan dihati.lega.

esok nak masuk lab awal. xdela rasa bosan asyik duk kat bilik.mintak2 la lab work esok menjadi..don't make me upset eh.

update blog sebab rasa bosan.apekah? gaya macam xikhlas tapi nak tulis jugak.patutla tajuk entry xde kaitan ngan story.

*jeles*

daily progress

harini bangun agak lambat..rasa selesa dipeluk selimut dan memeluk kitty.tapi terpaksa gagahkan kaki ke lab. it's flushing time my dear HPLC..smile~

bangun, kemas katil, menggeliat sikit, tenung cermin dan.. "oh,jerawat ade lagi kat pipi.makin besar.patutla sakit". siap mandi malas2 pakai baju.sangat sempoi kot harini. long sleeve, jeans, selipar jepun. part selipar xleh blah.mang selekeh gile.haha.and not forget tudung bawal.

pukul 11 tadi hantar rumet naek bus kat sri putri. she's going to sit an interview tomorrow. do ur best bestie, and also for copi n hana..i'm praying for you..=)

balik bilik nanti mesti tenung dinding, peluk bantal, pastu tido. xde orang nak borak. oh yaa, sebelum terlupa good luck untuk brader kesayangan yang amik SPM start semalam. jawab soalan tu elok2, jangan duk tibai, buat cikai-cikai je. dan untuk meklong, good luck final.jangan stress..nanti aku bagi jeruk salak eh! haha.

first time organize event untuk group research.nampak gaya kene pergi survey tempat makan pulak. makin mendorong untuk shopping lagi.ah,batalkan niat yang xberfaedah.nak survey jam lah!! any idea?? hehe.

memang suka ngadap laptop sampai mata nampak urat merah-merah pastu berair gaya macam baru lepas putus cinta.ceh!

Nov 22, 2010

tinta cinta hati

salam..
malam yang mendamaikan..
rasa sejuk sampai ke tulang sum-sum..
tapi mata masih belum lelap.
hati teringatkan orang disana.
memikirkan kamu, trngiang-ngiang suara itu.
suara seakan kesedihan.
pertanyaan yang xsepatutnye memerlukan jawapan.
kerana hati ini untuk kamu..
maaf sayang, hatimu terluka lagi.. T.T

jujur dari hati.
cukup hanya dengan kamu.
sebagai peneman kala suka dan duka..
cukup dengan kamu,
dikala hati ini perlukan perhatian.
cukup dengan kamu sebagai pelengkap hidup..
tak perlu yang kedua dan ketiga.
kerana kamu sudah melengkapi segalanya.

terima kasih kerana selama ini menghargai diri yang hina.
mengubat segala kesedihan yang terbelenggu dihati.
menceriakan wajah yang selalu dilanda resah..
mendamaikan jiwa yang selalu kosong dan sepi..

cintaku hanya untukmu..
sayangku tida berbelah bagi.
kasihku erat dan utuh untuk mu.
hanya kamu...


kamu yang selalu aku sayang.amat sangat.
jangan cuba meragui cintaku.
ilysm.

Nov 16, 2010

oh please!! tolonglah!!

tolong jangan perasan lebih boleh tak?
xde value pon nak tunjuk tayang itu ini kat orang..
lagi menyampahkan adela kot.
bosan~

tolong jaga perangai bolehh??
jangan duk wak sesedap rasa ngko je.
masuk kandang kambing mengembek la..
masuk reban ayam, berkokok..
tu cara yang terbaik..
xpayah nak tunjuk kita ni GAH sangat padahal hati lembik.
annoying~

jangan rasa terkena sebab xtuju pada sesiapa.
tuju pada diri sendiri yang selalu leka xbertempat.
sesekali perlu ingatkan diri yang kita ni bukan selalunye berada di atas.
bukan selalunye orang sanjung julang tinggi tinggi.
bukan semestinye orang sayang sepenuh hati.

berkira-kira untuk apply teaching assistant scheme.
tapi rasa macam diri sangat kurang layak.
tengok, self-esteem rendah lagi.
benci!!!
bila nak maju. T.T

Nov 14, 2010

secalit tentang keburukan dan kelebihan diri

>
salam..entry ni memerlukan komitmen yang sangat tinggi; gaya macam cikgu suruh buat karangan 4 mukasurat penuh... so, sekarang banyak masa terluang dan banyak pulak idea mencurah-curah jatuh ke lantai. syarat die semacam begini;

"Once you have been tagged, you are supposed to write a note with 25 random things, facts, habits, or goals about you. At the end, choose 25 people to be tagged. you have to tag the person that tagged you. If I tagged you, it's because I want to know more about you."

so, let's do it. yaaayeeeeaaahhhh!!!!


1. nama diberi DYIA SYALEYANA BINTI MD SHUKRI. dari dulu sampai sekarang semua yang kenal saya cakap masa awal2 berkenalan dorang xtahu nak eja and sebut nama saya. susah sangat ke? even mama pon salah eja nama anak die...huhuhu...T.T

2. saya ade banyak nickname. commonnye member panggil dyia, bff and family panggil ngah. and certain sepupu sepapat, mak2 sedara panggil yana, diana, ana, cek ngah etc etc..tapi saya nak sangat orang panggil saya syaleyana..nampak macam baek jer.haha!

3. saya risau setiap kali saya attend ape2 program mc selalu je salah baca name saya daia syazleyana.. geram jek!

4. saya ade sorang kakak yang comey dan 2 orang adik lelaki yang handsome! cume saye jer yang comot, banyak jerawat, muke berminyak. dushdush!!

5. seriously saya memang penakut tahap gaban. boleh kata kalu nampak binatang2 yang merayap, terbang, lembik2, saya akan menjerit dan melompat lompat sampai adik laki saya pon naek bosan dengar suara saya.

6. saya takut kucing yang suke kejar2 orang. kalo yang pasif xpe sebab for sure saya xmenjerit naek atas meja or kerusi or menempel kat sape2 yang berdekatan dengan saye.

7. dulu saya takut tidur sorang2 dan setiap malam kene bukak lampu tapi sekarang dah berani sikit. cume sometimes bile rasa meremang bulu roma saya perlukan seseorang tok temankan saya tidur. >.<>


8. kalau saya marah tahap kritikal saya xsenang duduk, and then akan kutuk orang tu dari belakang and lastly nangis.. baru puas!

9. dulu saya suka pendam segala masalah.. tapi sekarang saya lebih selesa untuk meluahkan. rasa tekanan tu kurang. even orang dah naek muak dengar saya bercerita tapi saya xkisah, janji hati puas, lega.

10. kalau cakap bab makan, saya suka masi ulam cicah budu. yang pasti petai kene ade. xde lauk laen pon xpe. no problemo!!

11. saya suka makan strawberry! suke sangat sangat sangat.. buah laen pon suka makan jugak tapi jangan bagi saya makan buah hati saya. xde pengganti.

12. i am a choclate lover. dark choclate pon layann~ tapi xmo milk and white choc. sebab ade rasa dan bau susu kan? yekkss!!

13. benda yang saya paling xboleh minum dari dulu sampai sekarang. SUSU...euww,, bau die pon dah nak termuntah.. apetah lagi nak minum..xtahu kenapa saya anti benar dengan susu..huhu

14.saya selalu sakit belakang. dan even sekarang ni pon bisa sakit tu masih terasa. mungkin effect sebab jatuh tangga dulu kot. >.<

15. saya ade ramai bff yang sekepala dan segile gile macam saya. dengan dorang la tempat saya meluahkan masalah, bercerita itu dan ini, bergosip berbakul-bakul. thanks for being a good friens to me. love u!

16. saya memang suka menyanyi walaupon saya sedar suara saya burok macam katak. bila saya bosan duk kat bilik, saya suruh rumet nyanyi untuk saya. suara dia jauh lagi sedap dari saya, merdu bak buluh perindu. besh, layann~

17. bila saya mengadap laptop, on9..orang sekeliling bagaikan xde. saya rasa dunia ni saya yang punye. rumet pon dah naek malas nak borak kalau die nampak saya tengah mengadap laptop.hehe, sorry.

18. sehingga sekarang, saya masih xpercaya yang saya dah sambung master.. rasa macam cepatnye masa berlalu.. pasni dah masuk alam pekerjaan,, dannn kawennn..=)

19. saya paling benci bila ade sorang kawan laki cakap saya ni ramai bf. hello, i'm not that type of person oke! rasa nak terajang je.grr!!

20. saya ramai sangat kawan lelaki. dan mungkin sebab ni kot orang kata saya ni player. hamboi mulut! dah namenye dulu aku sekelas ngan semua budak lelaki.no wonder la ramai kawan lelaki kan..if dorang ade masalah peribadi pon datang rujuk aku, nak buat macamnane. xkan xnak bantu kot kan..

21. saya sememangnye dah jatuh cinta pandang pertama dengan pakcik saya. dengan hanya bergambar bersama masa dinner mpg, kami dah serapat sekarang. itulah jodoh namenye..kenangan paling indah!

22. kadang-kadang kenangan lame mengusik jiwa.. ahh,,biarkan ianya berlalu. saya dah ade teddy bear saya, mohamed nasrun. ily!

23. sekarang saya dan die semakin bahagia.. family pon masing-masing dah mengenali. harap semuanya berjalan lancar dan dipermudahkan..aminn~

24. saya akui saya memang agak kuat jeles. tapi saya xpernah nak kongkong, halang die berkawan dengan sesiapa. as long as kami saling jujur dan setia antara satu sama lain. dat's enough..=)

25. lagi satu, saya suka sangat minum nescafe. dan sebab nescafe jugak lah kami xbercakap untuk beberapa ketika. oke, janji lepas ni nak minum saya bagitahu. untuk kesihatan saya jugak kan.

26. otak sekarang tengah berkira2 nak beli kereta.. saya prefer myvi, tapi bila pikir balik pasal kewangan takut semput nak bayar bulanan. ntahla, tapi nak myvi jugak boleh x?

27. saya suka shopping!! dan paling suka bila kita pergi dengan duit yang cukup untuk beli barang yang dah lama aim..happy plus eksaited!

28. saya rasa xbolehla nak hadkan 25 perkara je..patutye kene umlimited.hehe

29. saya suka makan benda2 masam..one of my feveret food! *kecur air liur*

30. and lastly, saya selalu rasa rendah diri bilamana saya berhadapan dengan orang yang banyak kelebihan dari saya. rasa down sangat sangat. xtahu dah macamane nak boost up my self-esteem. orang tengok macam biasa jer tapi tu lar hakikatnye.huhu

*oke,cukuplah..sebelum penulisan ni menjadi kritikal better stop it..melarat kang susah nanti. so, sesape nk try buat entry best ni silakan. nanti nak baca yang u all pulak..oke, ily!


*mau mandi..dah busuk!!hehe*

tajuk tiada kaitan dengan cerita..relevankah?

masalah yang sering berlaku bila nak update blog ialah xtahu nak letak tajuk ape sampai kadang2 ambik masa yang lame..my bad,,otak xberfungsi dengan baik untuk mencari tajuk karangan xberhemah yang dicoretkan sendiri difikiran.

salam Ahad..
rasa macam lame dah xmeluahkan perasaan bergelora macam ombak kat sini.
mood malas menguasai diri.
biasela, dah memang perangainye sebegitu..

hari ke-7 berada dirumah buat masa ni dan masih lagi menunggu hari-hari seterusnya untuk berada disamping keluarga terchinta. ini memang cuti yang sangat lama diambil oleh pelajar postgrad. tapi xpela, sebagai galang ganti untuk cuti semester bulan disember yang sememangnye xde.sedih. T.T

semalam adik bongsu a.k.a kepala besar menerime segulung ijazah setelah berpenat lelah mendapat no 1 setiap kali ujian diadakan di universitinye. rasa bangga dan teruja! sempat mengambil beberapa keping gambar sebagai kenangan terindah. =)

harini terperap dirumah. xnak keluar kemana-mana..sisa sakit perut semalam masih lagi ada. entah bila akan baik.cuti lame mengajarku menjadi suri rumah..terbaiklah..sebagai persediaan dimasa hadapan..=)

fikiran bergerak laju memikirkan perkara2 penting.memang susah untuk membuat pemilihan yang terbaik.perlu ambil masa yang panjang.juga perlu ambil kira pro n con nye.



p/s: terima kasih utm sebab melulus dan menambahkan wang dalam akaun saya.
p/s/s: masih lagi menunggu keputusan nsf.qualified or disqualified?
p/s/s/s: masih lagi setia pada kamu...love u sayang mucuk!!! *nyanyi lagu kekanda adinda skali!! hehe*




Nov 12, 2010

notice










~will be updated soon~
xsempat nk jenguk lame2 kat laptop

Nov 2, 2010

doakan yang terbaik

salam..
rasa macam lame dah tinggalkan blog,dah nak neak sawang dah pun..
xsempat nak update dan kadang-kadang malas nak menaip walaupon sebenarnye banyak yang nak diluahkan..

sekarang masa banyak dihabiskan kat lab.berusaha untuk dapatkan result secantik mungkin.nasib baek kat lab ade cable.boleh cucuk kat laptop,online barang sejam dua sambil tunggu result dari intrument tok dianalisiskan. panantian sesuatu yang menyiksakan. yea,betol. tunggu dalam sejam setengah barulah dapat result. tapi bersabarlah, sememangnye tu prosesnye.

lagi seminggu lebih tuk balik ke kampung halaman. rindu kat family membuak-buak. setiap hari call bertanya khabar. sekarang mama kurang sihat. sedih bila mama bagitahu harini die akan operate. harap semuanye berjalan lancar. aminn.. mama, tunggu ngah balik minggu depan yea..

hujung minggu ni xtahu la macamane..kalau xde halangan insyaAllah jumpa. xboleh nak pastikan. tadi call makcik, memang air dah naek dah pon. katanya nak kene pindah. mintak2 la banjir kali ni xteruk sangat. mesti penat nak cuci rumah kan..dan syukur sebab kat kelantan dah xhujan dah..

k la, nak sambung buat kerja.hati xkeruan. perasaan sedih dan risau.mungkin sebab bercampur dengan sindrom biasa bagi wanita normal.

Oct 28, 2010

tunai janji

oke,,sebab dah janji ngan meklin nak deactivate fb..so saya tunaikan janji tu..

okey eh,,deactivate fb for 24hrs..bye fb..=)

katanye kalo stiap kali saya on9 mesti saya abaikan die..mesti saya ignore die walaupon die ade dalam bilik dengan saye..haha..kesian awak..=p


xmo tulis entry panjang2..skang masih lg kat lab..jap lagi nak balik.xtahu la malam ni tido pukul berapa lagi.mugkin pukul 9.30 macam semalam.haha,awal gilekan.lebih penat dari tukang buat rumah letihnye kot..huhu.sori mucuk xsempat nak msg2 ngan awak..lepas ckp phone trus zzz...


~end of this entry~

Oct 14, 2010

cerita saya dan awak..

lets pictures tell everything....


die:baju pink...nak amik gambar boleh??
saya:emm,boleh...

*nervous*



thanks awak...=)
p/s: tabik spring toink toink kat orang depan...




orang nak melintas kene serius..kang kene langgar




i love chocolate dem much!!!!



tyme ni sis jeles sebab farhan tade..
cube tengok muke die,senyum xikhlas..





my family without my my bro,shaffiq..
yang sebelah kanan tu bukan lagiii..huhu



okeyh,bye...




theme: pink and white
venue: UTM Skudai
date: 28/9/2010





kalaulah....

kalaulah tibe2 saya jatuh sakit, awak ambik berat x pasal saya?

kalaulah saya dah xmampu nak berjalan,berlari macam orang laen,,ade lagi ker perasaan sayang tu dalam diri awak?

kalaulah suatu hari nanti saya dah tiada,,awak janji yer xkan lupakan saya..kenang saya dalam doa awak..

dan kalaulah awak ikhlas sayang,cintakan saya..jom kita kawen..



saya sakit belakang..=(
nak rehat...

santai

masuk lab
inject sampel
tunggu sampel detected by instrument
sambil layan sinar fm..
masyukkkk~

*sorang kat lab yang sunyi..huhu*

Oct 13, 2010

short notice

just want to say goodnight..
have a sweet dream..
don't forget baca doa tido..
zzzzz

Oct 12, 2010

kawen waktu muda dan masih belajar..relevenkah?

salam semua..tadi bukak dashboard, mata tertumpu pada 1 entry dari blog joegrimjow. artikel yang menarik minat aku laa.sebab benda ni dah macam jadi satu trend, sampai aku pon dah nak terikut-ikut..hehe.entry die pasal kawen muda. ahaa,, topic best kan? sebab tu aku cepat2 klik kat blog die tu..hehe. nanti korang singgah la blog die..pastu balik rumah or call parent cakap nak kawen sekarang..ade brani?

bila isu ni keluar, semua macam eksaited kan.aku pon same,xtipu..rasanye topic ni dah jadi topik utama aku ngan member2 yang lain bila dah xde kerje nak buat..siyesly, sampai kitorang duk pikir2 macamane la nak bagitahu parents yang kami2 ni nak kawen.ahaha~ and what surprising me is that dah ade pon parents member aku yang dah bagi golden key kat anak2 dorang..nak tahu ape yang parents dorang cakap?

"****(nama dirahsiakan), baba dah boleh lepas kamu,kalau nk kawen pon boleh..anytime.terpulang pada kamu"

see, senang je kan..tapi pama xde pon cakap macam tu kat anak die.huhu..kalau aku la kan kat tempat tu, konfem melompat tinggi2, and yes!! ngah nak kawen sekarang!! =)

another thing is, bila kita kawen time blajar ni kan..macamane eh kita nak manage our financial.yela, urusan perkahwinan memang gune duit yang sangat banyak. semua kene gune duit parent ke? hantaran semua nak beli pakai duit sape dulu?bagi aku, yang tu tergolong dalam salah satu masalah besar kot bila nak kawen muda kan. if parent kaya raya oke la kot. tapi still kita rasa segan kan. kesimpulannye, perlu simpan duit. manage financial properly..

lagi satu, bila dah kawen..semua dah jadi double up..makan kene berdua, buat kerje berdua, tidur pon berdua..anything is two..dah xde istilah sorang2.kalau dah nak bertiga tu rezeki la kan..so, saling memahami, kepercayaan tu perlu, supaya nanti bila si suami terpaksa stay up late kat lab, xdela si isteri nak tarik muncung panjang tuduh suami ada affair,dan begitula sebalikye..

oke,xnak membebel lagi walaupon sebenarnye banyak yang nak dikongsi..pendapat aku, releven ke x seseorang tu nak kawen waktu masih blajar depends on themselves actually. bila dorang rasa dorang boleh manage marriage ngan belajar okela. jangan sampai kedua2 terabai. sebab ni bersangkutan dengan masa depan kita. xkan kawen dua tiga bulan pastu divorce. kematangan tu penting. so, buatlah pilihan terbaik. tak ada salah,celanya kawen awal, sebab tu salah satu tuntutan dalam islam.cuma kita perlu tahu mana nak uruskan hal rumah tangga supaya tak terabai,terumbang-ambing dipukul ombak.aku rasa pon macam dah sedia tapi bila pikir pasal komitmen takut tak terlaksana pulak.more things should be concisely think of. oke,next tyme pulak eh. ade hal yang perlu disetelkan..need to do my lab work..apekata korang baca link yang aku bagi kat atas..joegrimjow,i promote ur blog!!hehe

and, tahniah to my friends yang dah kawen, yang dah bertunang,yang nak bertunang, yang dah ade pasangan..semoga hubungan yang dibina berkekalan dan diredhai Allah...aku doakan korang sentiasa bahagia. doakan jugak moga aku cepat dapat seru tok kawen..hehe..peace!!


saya ke arah bersedia..=)
progress 40%..
hee~






Oct 11, 2010

my heart is yours

sunyi jer malam ni..
semalam tido sorang2.
siyes xlena..
rumet cepat la balik..huu~

hari ni teringat sangat kat family..
especially si amie and shaffiq..
rindu korang..T.T

to my handsome bro, shaffiq..study rerajin..
pulun habis2 this time..
SPM just around da corner..
jgn asyik melayan SERA jer..
remember that!

to my cuties adik amie..
i miss u a lot!!!
nak balik umah peluk2 adik,cium2 adik..

to my beautiful sister,
do take care of yourself.
PSM,PSM jgak..
kesihatan kene jaga..
take a full rest..
makan jangan skip.
u look so skinny.
lost 2kg in 4days..gosh!!

to my lovelies pama.
i really really miss u this time..
yes,i'm homesick now..=(

and to my love,
i always love u..
now and forever.


Oct 8, 2010

emosi celaru

tajuk entry menggambarkan 50% keadaan tuan punya belog.mungkin gangguan sedikit hormon dalam badan yang xbegitu stabil harini..dan jugak semalam, dan jugak hari kelmarin.esok xtahu la macamane.just wait and see..

dengan keadaan mood swing.hati mudah sangat lar sensitif.even benda yang xpatot nak di"highlightkan" sebagai menyentuh sensitiviti aku pon tetibe aku nak terasa jugak..emo x?huhu..

dan waktu2 begini la, rasa nak flashback zaman dulu2..zaman xmatured waktu skola rendah, pakai tudung ikat macam tu jer.xde mase nak pin2 ni.asalkan lekat atas kepala..pastu,berlumba kayuh basikal dengan member sampai nyaris2 nak kene pijak dengan lori.yelaa,,jatuh tengah jalan dengan member.dan2 belakang aku ade lori bawak pasir.haiiyoo, nasib baek lori tu sempat brek.kalo x dah xde kot blog menyelusuri kehidupan ni..kenangan paling ngeri kot ngan kawan aku..kesian kat die, basikal die rosak teruk.mang xboleh nak kayuh lagi dah.hamik kene marah berbakul2 dek mak ngan ayah die.hehe.nasib baek basikal aku oke.calar ckit jer..selamat dari kene marah.dan sampai sekarang pama xpernah tahu pasal cerita ni.tak berani nak bagitahu..

erm,satu soalan nak tanya..aku ni garang ker? yea,,ikhlas tanya sebab setiap kali jumpa member2 lame especially dak2 sekolah rendah mereka akan cakap "dyia dulu bekeng". bekeng=garang. aku pon xperasan yang dulu aku macam tu.tapi bile undur balik ke masa dulu memang betollah kot aku ni species yang makan tebuan.dak laki pandang cikit jer aku terus jerkah.haha.sampai ade sorang budak laki tu kan aku pernah tumbuk dada die. kesnye,aku nak balas dendam balik kat die sebab masa kami darjah 1 dulu die pernah tumbuk aku jugak.wahahaha~ jahat kan aku..bak kate omputih what goes around comes around..so,terime la balasannye kan.waktu tu memang puas hati sangat2.and lepas tu budak tu dah xberani nak kaco aku dah.nampak aku terus lari..huhu..itu waktu zaman kecik2,sekarang dah besar..perangai pon dah berubah..dyia sekarang dah jadi budak baek...=)

masa aku masuk mrsm pasir tumboh..aku pernah dapat offer letter tok jadi kekasih orang tao. semacam karangan daa..sesi luahan perasaan yang xberani nak luah depan aku.woohoo,,ayat power jugak la kot.ntah,aku pon dah lupe.nak tengok balik pon xde dah sebab lepas aku siap baca terus aku koyak kecik2 pastu lempar macam tu je.bile ingat balik kenangan tu rasa macam aku ni jahat jer.xreti nak hargai perasaan orang.maaf, waktu tu aku berhati batu,berperasaan hambar,dan xmemerlukan lelaki dalam hidup aku..maaf ye.kalau ade pon mungkin beberapa keping jer,yang tulisan dakwatnye dah membesar kene air, kertas kajang yang putih dah jadi kuning.tapi,aku dah lupe mane aku simpan..mungkin jugak mama dah buang.huhuu.T.T kenangan cinta monyet zaman kecik2..

masa masuk upper form barulah start nk menerima lelaki dalam hidup.eceh! ayat semacam jiwang! mungkin waktu tu fikiran dah matured cikit.yeah,,we need man in our life.hahaha.dan bermula la sesi kapel.rasa secure gituw, tambah2 aku sekelas dengan semua budak laki yang otaknye gilegile. bile dorang dah tahu aku ade bf, xdela dorang duk kaco 18sx lagi..bile cakap pasal ni kan tetibe otak teringat sorang mamat ni..ape yang aku takut sangat ngan die is that die pernah kaco aku.kalo setakat sakat2 biase no hal la.ni dah dikira sexual harassment kot. sampai aku nangis2 mengadu kat cikgu bi aku..takot wei,dah la sorang pompuan.boleh bayang x? eii,geli yek yek bile ingat balik..and all gurls kat maktab pon memang label die sebagai gile seks.uhuu~

oke,dah mengantuk.next time sambung ye.flashback all memories that becomes histories in my meaningful life..tata.will updated soon.

-xoxo-


Oct 6, 2010

macam-macam hal

rasa macam banyak benda nak tulis.nak share..tapi xtahu nak stat dari mana.okeyh,mulakan..

---> dah setelkan pasal mati setem tok scholar.tinggal supervisor nak sign jer.happy.
---> ade asemen yang kene buat,laporan present khamis lepas.tapi mood nak menaip xsampai..mintak tunda yer dr.hehe~
---> lepak2 minum kat arked k9 dengan rumet n jane lepas isyak tadi. konon nak hantar jane balik kolej tapi xjadi sebab kami hasut suruh tido sesame..gossip gossip!! *sue, u patot join same*
---> planning nak sangat pergi utara weekend ni tapi terpaksa batalkan sebab kene buat progress report master,pastu tunggu supervisor balik ari jumaat.nak mintak sign tok scholar..*sedih*
---> xdapat send pics kita kat awak td..*geram,grrr*
---> harini dah berulang kali kot tengok pic konvo! haha,mood konvo masih bersisa..dan masih menunggu gambar photoshoot bersama member2.bile lar nak dapat.
---> nak balik!!!!!!!!!!


rasa menyampah! kenapelah salu jer xleh nk upload gambar kat sini..blogger boikot aku kot!!!!

Oct 4, 2010

bukan silapku dan bukan salahmu...

Perasaan bukannya selalu boleh menjadi sempurna. Tidak semua orang akan melalui hari-harinya dengan baik. Dan, kesan dari hari-hari yag suram itu membuatkan kita agresif dari segi tingkah laku, perbuatan dan sebagainya dan ia akan membuatkan orang lain menerima kesannya. Maafkan saya kalau pernah anda terluka... maaf tak payah nak tunggu raya..boleh diminta bila2 masa (terutama bila keegoan untuk meminta maaf itu berani dilepaskan) dan memberi maaf itu harus sentiasa ada tidak kira bila-bila pun... walau dlm keadaan susah nak memaafkan sekalipun, sekurang-kurangnya kita memaafkan dia di bibir... di hati, biarlah Allah sahaja yang menilainya. Sekurang-nya, bila kita melafazkan maaf di bibir, kita telah menyenangkan hati si penerima maaf...dan sesungguhnya menyenangkan hati orang lain itu mendapat pahala disisi Tuhanmu..


namun kawan2..

saya juga manusia biasa..sekuat mana pun kita cuba untuk menerima kekurangan org lain atas sikap kurang ajar dan melukakan itu, sikit2..pasti ada juga perasaan untuk membela diri sendiri..kita punya hati untuk dijaga...tidak selamanya saya mampu menahan segala tohmah dan prasangka... namun, memberi tindak balas atas perbuatan org terhadap saya adalah pilihan yang terakhir yg akan saya buat... saya teramat sayangkan kawan2 saya... sebolehnya, saya tidak mahu melukakan anda baik dari lahir mahupun batin... tapi, sebagai manusia saya juga mgkin ada khilaf dan tidak sengaja melukakan...


tapi, seandainya saya pernah melukakan anda... maafkanlah... marilah kita sama2 renung kembali...apakah kita juga pernah menyakitkan hati org lain...dengan sengaja...atau tidak sengaja...


bermula dari cakap2 yg kita sangka gurauan...

bermula dari cerita2 tentang dia yg kita bualkan demi mengisi masa menunggu kelas...

bermula dengan kesalahan kecilnya yg sengaja kita ceritakan...

dan bermula dari itu..ini..


segalanya pasti tidak akan merosakkan persahabatan andainya kita boleh belajar menahan perasaan merasakan martabat diri terlalu tinggi hingga tidak boleh tercuit salah sikit pun dan tidak boleh ditegur salah....


seandainya ada teman yg sensitif, terimalah sifatnya...

jika ada teman yang suka berlawak jenaka, terimalah sifatnya...

kalau ada teman yang tidak suka bising2..terimalah sifatnya...

mungkin, disaat anda dilanda runsing, teman yang sensitif inilah yang akan lebih memahami dri mereka yg terlalu happy go lucky..

mungkin, disaat anda bersedih hati, teman yg suka b'lawak jenaka inilah yg membuatkan hari anda kembali ceria...

mungkin, disaat anda sedang sibuk menghafal formula2 peperiksaan...teman yg tidak banyak bicara inilah yg menjadi teman paling mendamaikan...


setiap org ada kelebihannya...penciptaan manusia itu amat sempurna... yg tidak sempurna ialah manusia itu yang tidak pernah cuba memahami keistimewaan ciptaanNYA ini... satu cerita aib yg kita sembunyikan dr pengetahuan org lain, sepuluh keaiban kita yg akan ditutup oleh Allah swt... maha suci Allah... bukan susah mengumpul pahala.. tidak susah juga mengumpul dosa...

memberi maaf bukanlah ertinya kita menjatuhkan maruah diri tetapi itulah sebenarnya takhta maruah yang paling tinggi...

sekian...


~belajar erti hidup dengan memberi kegembiraan pd org lain~


source: fb suhaila shahida