Oct 12, 2010

kawen waktu muda dan masih belajar..relevenkah?

salam semua..tadi bukak dashboard, mata tertumpu pada 1 entry dari blog joegrimjow. artikel yang menarik minat aku laa.sebab benda ni dah macam jadi satu trend, sampai aku pon dah nak terikut-ikut..hehe.entry die pasal kawen muda. ahaa,, topic best kan? sebab tu aku cepat2 klik kat blog die tu..hehe. nanti korang singgah la blog die..pastu balik rumah or call parent cakap nak kawen sekarang..ade brani?

bila isu ni keluar, semua macam eksaited kan.aku pon same,xtipu..rasanye topic ni dah jadi topik utama aku ngan member2 yang lain bila dah xde kerje nak buat..siyesly, sampai kitorang duk pikir2 macamane la nak bagitahu parents yang kami2 ni nak kawen.ahaha~ and what surprising me is that dah ade pon parents member aku yang dah bagi golden key kat anak2 dorang..nak tahu ape yang parents dorang cakap?

"****(nama dirahsiakan), baba dah boleh lepas kamu,kalau nk kawen pon boleh..anytime.terpulang pada kamu"

see, senang je kan..tapi pama xde pon cakap macam tu kat anak die.huhu..kalau aku la kan kat tempat tu, konfem melompat tinggi2, and yes!! ngah nak kawen sekarang!! =)

another thing is, bila kita kawen time blajar ni kan..macamane eh kita nak manage our financial.yela, urusan perkahwinan memang gune duit yang sangat banyak. semua kene gune duit parent ke? hantaran semua nak beli pakai duit sape dulu?bagi aku, yang tu tergolong dalam salah satu masalah besar kot bila nak kawen muda kan. if parent kaya raya oke la kot. tapi still kita rasa segan kan. kesimpulannye, perlu simpan duit. manage financial properly..

lagi satu, bila dah kawen..semua dah jadi double up..makan kene berdua, buat kerje berdua, tidur pon berdua..anything is two..dah xde istilah sorang2.kalau dah nak bertiga tu rezeki la kan..so, saling memahami, kepercayaan tu perlu, supaya nanti bila si suami terpaksa stay up late kat lab, xdela si isteri nak tarik muncung panjang tuduh suami ada affair,dan begitula sebalikye..

oke,xnak membebel lagi walaupon sebenarnye banyak yang nak dikongsi..pendapat aku, releven ke x seseorang tu nak kawen waktu masih blajar depends on themselves actually. bila dorang rasa dorang boleh manage marriage ngan belajar okela. jangan sampai kedua2 terabai. sebab ni bersangkutan dengan masa depan kita. xkan kawen dua tiga bulan pastu divorce. kematangan tu penting. so, buatlah pilihan terbaik. tak ada salah,celanya kawen awal, sebab tu salah satu tuntutan dalam islam.cuma kita perlu tahu mana nak uruskan hal rumah tangga supaya tak terabai,terumbang-ambing dipukul ombak.aku rasa pon macam dah sedia tapi bila pikir pasal komitmen takut tak terlaksana pulak.more things should be concisely think of. oke,next tyme pulak eh. ade hal yang perlu disetelkan..need to do my lab work..apekata korang baca link yang aku bagi kat atas..joegrimjow,i promote ur blog!!hehe

and, tahniah to my friends yang dah kawen, yang dah bertunang,yang nak bertunang, yang dah ade pasangan..semoga hubungan yang dibina berkekalan dan diredhai Allah...aku doakan korang sentiasa bahagia. doakan jugak moga aku cepat dapat seru tok kawen..hehe..peace!!


saya ke arah bersedia..=)
progress 40%..
hee~






3 comments:

rabbani said...

salam,
wah dah 40%, maju..hahaha.
nice entry lah utk share n mmg bnda ni yg biasa mnjadi perbualan mna2 remaja di alam hmpir nk grad nih..haha
anyhow, dgn mncri jwpn yg btul, insylh bhagia, aman dunia akhirat.

syaleyana shukri said...

haha..40% luaran..banyak lagi yg perlu diperbaiki..yup,topik paling best buat remaja skarang.doakan kebahagiaan aku..amin..=)

Anis Hariz said...

lepas baca,berfikir...

kawen ke x
xkawen ke kawen.
haish.kawen ke x ni.